Volledig Hitma-assortiment
Hitma Monstername
2013-05-17 14:02:00

Hoe interpretatie van meetgegevens de productkwaliteit kan beïnvloeden

Gemiddelde leestijd 2 minuut Door Gerrit de Jonge op 17 mei 2013

Tijdens het nemen van een monster uit een voedingsmiddelenproces, merkt de operator dat de poeder plakkerig is. Hij gaat er vanuit dat de poeder nog te vochtig is en verhoogt de temperatuur van het droogproces. Resultaat? Het product plakt nog meer en wordt een B-keus of, in het ergste geval, het product is niet meer te gebruiken.

In bovenstaand voorbeeld heeft de operator verkeerd ingegrepen. Vaak genoeg worden op basis van procesgegevens verkeerde beslissingen genomen. Redenen hiervoor zijn dat de operator het productieproces niet voldoende beheerst, begrijpt en doorgrondt.

Meer redenen productafwijking
Er kunnen meerdere redenen zijn voor een productafwijking. Door onvoldoende na te gaan wat de oorzaak is, wordt de verkeerde procesinstelling veranderd. Is de operator wel op de hoogte van het feit dat er meerdere technologische variabelen tot hetzelfde probleem kunnen leiden? Het constateren van een probleem is de aanleiding, waarna de echte, en juiste, oorzaak gezocht moet worden om adequaat in te grijpen in het productieproces.

Productanalyse uitvoeren
De operator kan de oorzaak van het probleem achterhalen door een productanalyse te doen. Hiervoor kan een monster genomen worden dat vervolgens in het laboratorium met diverse analysetechnieken wordt beoordeeld. Ook kan de operator analyseren middels de parameters die hij via beeldschermen ontvangt. Met de juiste ingreep kan het product dan verbeteren in plaats van verslechteren. Een probleemconstatering kan met juist handelen binnen een kwartier opgelost worden.

Wanneer een operator voldoende kennis heeft, kan hij op basis van de informatie op de beeldschermen en middels een productanalyse in het laboratorium, de juiste handeling verrichten, waarna het proces weer doorgestart kan worden.

LSBL, opleider in de voedingsindustrie
voeding, technologie, vakmanschap.

Gerrit de Jonge

info@lsbl.nl
tel. 0318-69 69 99
www.lsbl.nl/technologie

Lees meer
Gerrit de Jonge Opleider in de voedingsindustrie
Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy