Ons laboratorium voert per jaar honderden olie-analyses uit en af en toe komen we heel bijzondere vervuiling in de olie tegen. Het verhaal over één van deze opmerkelijke oliemonsters wil ik graag met jullie delen.
Zelf oliemonsters nemen
We zien dat er de laatste jaren steeds meer druk op onderhoudsbudgetten wordt gelegd. Klanten die vroeger de complete olie sampling (het bemonsteren) door HITMA lieten uitvoeren, verzorgen dit steeds vaker zelf. Het nemen van een oliemonster is echter nog niet zo eenvoudig. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden om tot een representatief oliemonster te komen. Hoe je dit het beste kunt doen, zal ik nog eens uitleggen in een volgend blog. Of neem hiervoor gerust contact met me op.
Vreemd monster
Maar nu wil ik dus het verhaal vertellen over een vreemd oliemonster. Enkele weken geleden ontvingen we bij HITMA in het filtratielaboratorium negen oliemonsters. De klant had deze monsters zelf genomen van diverse hydraulische installaties. Toen onze laborante Sandra Vogels het eerste sample onder de microscoop legde om te onderzoeken, zag ze meteen dat er iets vreemds achter bleef op het membraan. Het leek op kunststofachtige schilfers. Deze vervuiling was in groten getale aanwezig.
Verontreiniging in de olie
In het volgende monster dat Sandra onderzocht, was naast de gebruikelijke vuildeeltjes ook weer deze vreemde vervuiling aanwezig. Sandra vroeg zich af wat het was. Nu waren deze oliemonsters aangeleverd in een kunststof flesje met een wit deksel en niet in een gereinigd glazen monsternameflesje zoals wij adviseren. Sandra bekeek het flesje nog eens goed en zag dat onder het deksel een afsluitplaatje zat van wit foam-materiaal. Het was door de olie zacht geworden en loste dus op. Hierdoor kwam het als verontreiniging in het oliemonster terecht. Dit moest wel de boosdoener zijn!
Zwevende deeltjes
Toen we de flesjes tegen het licht in bekeken, zagen we de deeltjes al in de olie zweven. Ik heb de klant geïnformeerd en zij waren met mij eens dat dit niet de juiste flesjes waren om betrouwbare oliemonsters in aan te leveren. De betreffende flesjes gebruiken ze altijd in hun eigen laboratorium, maar ze zijn klaarblijkelijk niet geschikt voor vloeistoffen of oliën. Wij hebben ze gereinigde HITMA olie-monsternameflesjes gestuurd en de klant heeft opnieuw monsters genomen. Deze keer kon ons laboratorium een betrouwbare olie-analyse uitvoeren.
Bezuinig nooit op monsternameflesjes
Bij laboratoria die volledig geautomatiseerd zijn en met een laser de telling verzorgen, was deze vreemde vervuiling nooit opgemerkt. Moraal van dit verhaal: Bezuinig nooit op olie-monsternameflesjes. Gebruik het liefst glazen gereinigde (conform ISO 3722) monsternameflesjes. Dan weet je zeker dat je een representatief monster laat onderzoeken en ben je verzekerd van een betrouwbare uitslag.
Heeft u monsternameflesjes nodig? Laat het me weten.
Corné Balvert (Twitter @Gerard_HITMA)
Lees meer