Voor de Hygiënespecial van het vakblad EVMI schreef ik een artikel over het verkrijgen van representatieve monstername. Dit vergt namelijk nogal wat specifieke, maar essentiële stappen. Want ongewenste gevolgen van besmet voedsel zitten in een klein hoekje. Denk aan een afgekeurde batch, risico’s voor de volksgezondheid, recalls en de bijkomende reputatieschade van je merknaam. Het correct uitvoeren van monstername kan die gevolgen voorkomen. Wat de correcte manier van monstername is, leg ik stap voor stap aan je uit.
Besmettingsrisico’s uitsluiten
De grootste oorzaak van besmetting zijn bacteriën en schimmels. Het is dus belangrijk om het monster hiertegen te beschermen. Dat begint bij het plaatsen van de monsternamekraan, waarbij het belangrijk is om dode hoeken te vermijden. Die zijn namelijk moeilijk te reinigen, waardoor er restanten kunnen achterblijven. De monsternamekranen van Keofitt bevatten geen dode hoeken – mits correct geplaatst in een hoek van 90° - waardoor er nooit restanten achterblijven.
Reinigen van de kraan
Naast een juiste plaatsing zonder dode hoeken, is het reinigen van de monsternamekraan essentieel. Wanneer de kraan niet steriel is, kun je nooit garanderen dat je monster representatief is. En dan zit je met de vraag of de gehele batch of alleen het monster besmet is. Dit kun je voorkomen door de kraan direct te reinigen na het afnemen van een monster. Vergelijk het met een bord vol pastasausrestanten dat je na gebruik niet direct afspoelt. Dan is het moeilijker om de saus achteraf te verwijderen. Het voordeel van de monsternamekranen van Keofitt is dat deze tijdens de productie gereinigd kunnen worden.
Reinigingsmethode
De reinigingsmethode die ik adviseer, is CIP (Cleaning In Place) of SIP (Sterilisation In Place). Bij andere reinigingsmethoden bestaat de kans dat de kraan niet geheel steriel is. En dan is de kans groot dat het volgende monster besmet raakt.
Afname en vervoeren
Naast de plaatsing en het reinigen van de monsternamekraan, bepaalt de manier van bemonsteren de representativiteit van het monster. Maak hierover intern afspraken, zoals een bemonsterplan of het aanwijzen van een eindverantwoordelijke. Zo is de kans op slechte invloeden van buitenaf minimaal en de kans op een representatief monster groter. Een laatste, maar essentiële stap is het vervoeren van het monster. Om besmetting uit te sluiten, is het belangrijk om een geschikte monsternamefles of monsternamezak te gebruiken. Zodra je al deze stappen hebt voltooid en besmettingsrisico’s hebt uitgesloten, dan komt het monster veilig bij het laboratorium aan.
Advies nodig voor monstername(middelen)? Ik denk graag met je mee! Neem gerust contact met mij op via onderstaande gegevens.